“Bir Başkadır” dizisiyle birlikte Netflix’te yayınlanan en iyi yerli diziye imza atan Berkun Oya, “Cici” ile belki de Netflix’te yayınlanan en iyi yerli filme imza atıyor. Cici, aynı zamanda Bir Başkadır‘a yakın bir anlatımla dikkat çekiyor.
Filme Dair:
Cici filmiyle Berkun Oya, Masum ve Bir Başkadır‘da çalıştığı bazı isimleri de filmde oynatmayı tercih ediyor. O iki yapımda çalıştığı isimler: Funda Eryiğit, Okan Yalabık ve Fatih Artman. Funda Eryiğit, canlandırdığı karakter bakımından Bir Başkadır’daki karakterine benziyor. Yılmaz Erdoğan’ın filmdeki görüntüsü de son derece ilginç; çünkü ilk bakışta Levent Ülgen’i andırıyor. Aynı zamanda filmde Nur Sürer, Olgun Şimşek ve Ayça Bingöl gibi önemli isimler de rol alıyor. Genel olarak da film zaten bu yedi ismin canlandırdığı karakterlerin etrafında dönüyor.
1980’li yıllarda İç Anadolu kırsalında, yani köyde yaşayan bir anne (Havva), bir baba (Bekir), bir abla (Saliha), bir büyük erkek çocuk (Yusuf), bir de en küçükleri (Kadir) ve ev için çalışsın diye emanet edilen yanık sesli genç çocuk (Cemil)… Yaşadıkları bir travma, büyük bir kayıp sonrası tası tarağı toplayıp şehre yerleşen ailenin, otuz yıl sonra evine dönmesini anlatıyor. Evin yönetmen büyük oğlu yaşadıklarını çekmek için kamera karşısına geçiyor ve işte o anda otuz yıl önceki yaşananlar, anılar tekrar canlanmaya başlıyor.
İnceleme:
Filmin süresi uzun ama geçmişle gelecek arasında gidip gelmeler yaşandığı için normal bir durum. Çok fazla detaya inmeden, daha çok filmle bağlantı kurulacak sahneler geçiyor geçmiş üzerinden ve sahneler bu şekilde ilerliyor. Geçmişteki sahneler daha uzun uzadıya da anlatılabilirdi ama kısa tutulmaya çalışılmış ve daha çok şu an üzerine yoğunlaşılmış.
Filmin en büyük olumsuz tarafından bahsetmeden geçmeyelim, içinde pandemiye dair sahnelerin geçmesi. İnsanlar salgın hastalığa dair bir şeyler görmek istemiyor ama filmlerde geçmeye devam ediyor ve bu da filmi yapaylaştırıyor. Salgın hastalığa dair bir yapım olmadığı takdirde filmler ya da diziler bu detaylardan vazgeçmeliler.
Berkun Oya, aynı “Bir Başkadır” dizisinde olduğu gibi kamerada karakterleri izlercesine bir filme atıyor, hatta bunu ayrıca karakterlere kamera vererek, yönetmen yaparak ve içine ayrı bir film daha sıkıştırarak gerçekleştiriyor. Yönetmen olan Yusuf’un gerçekten beslenerek yönetmenlik yapmaya başlaması söz konusu oluyor. Karakter otuz yıl sonra bir araya geliyor ama gelecek hayatlarına uzun uzadıya diyaloglar da geçmiyor. Daha çok geçmişe dair, geçmişteki bastırılmış duygulara dair bir film.
Genel Yorum:
Filmde bir baba ile oğulun yaşadığı soruna değiniliyor, bir aile dramı yönetmen karakterle sinemaya çekemye çalışıyor ve bu da gerçek izleyiciye aktarılıyor. Konusu bakımından alışılmış tarzda ama yine de özellikle son sahneleriyle etkileyiciliği artan bir film. Netflix’te yayınlanan yerli filmler arasında 2 saat 31 dakikalık süresiyle en uzun film olmasıyla da dikkat çekiyor. Elbette Netflix tarafından yapılan bir yapım değil ama Netflix tarafından dağıtılan bir yapım. Cici, aynı Bir Başkadır‘da olduğu gibi Krek Film’in yapımını üstlendiği ama dağımtıcılığını Netflix’in üstlendiği bir film.
Filmde dramatik ögeler bazı yerlerde abartılsa da, genel olarak başarılı bir şekilde dramatik ögelerin filme yedirildiğini söyleyebilirim. Uzun süresine rağmen bir yandan da sanki eksikmiş hissi de veriyor, öyle de bir film. Daha çok geçmişin geleceği, bastırılmış duyguların ortaya çıkmasıyla birlikte nasıl etkilediğini gösteren bir filmdi. İyi bir film olduğunu söyleyebilirim, özellikle de Netflix’te çıkan yerli filmleri düşününce bunu rahatlıkla söyleyebilirim. O filmler arasında senaryosu, oyunculukları ve yönetmenliği bakımından daha ayağı yere basan bir film. Tabii ki şimdilik diğer filmlere göre çok daha iyi. Belki de Netflix, “Cici” gibi filmler çıkararak şaşırtmayı başarır ve yine aynı şekilde belki de Berkin Oya’nın Netflix’te yayınlanan bir diğer yapımı olan “Bir Başkadır” dizisi gibi diziler çıkarmayı da başarır ve izleyiciyi şaşırtır.