Lost Dizisi

Lost Neden Mi Efsane?

Lost, dizi tarihine adını altın harflerle yazdırmış en iyi dizilerden birisi, yani “efsane dizilerden” tanımını yapmak yanlış olmayacaktır. Lost bir grup insanın uçakla adaya düşmesini ve adadan kurtulma çabasını konu aldığını sanıyorsanız, yanılıyorsunuz. Evet, görüntüde konusu bu ama bölümler ilerledikçe bundan çok daha ötesini görmeye başlıyorsunuz. 2004 yılından 2010 yılına kadar altı sezon boyunca yayınlandı ama altı sezon boyunca dümdüz giden bir dizi olmadı ve her sezonuyla şaşırtmayı başardı. Lost’un başarısının sebepleri neler, nasıl efsane dizilerden oldu?

Dizinin Fikir Sahipleri

Dizinin üç creatorü bulunmakta. Bu isimler J.J. Abrams, Jeffrey Lieber ve Damon Lindelof. J.J. Abrams’a apayrı bir parantez açmak gerekir; kendisi fark yaratan bir isim. Lost’un pilot bölümünün de yönetmenliğini üstlenen Abrams, Lost’un ve Fringe’in fikir sahiplerinden birisiydi, aynı zamanda executive producer, yani o dizilerin yönetici yapımcılığını da üstlendi. Aynı zamanda Jonathan Nolan’ın yaratıcılığını da yaptığı Person of Interest ve Westworld gibi dizilerin de yönetici yapımcılığını üstlenen bir isimdi. J.J. Abrams sadece bununla da sınırlı kalmadı, aynı zamanda Star Wars ve Star Trek’le ilgili yapımlarda da kendisini gösterdi. Kısacası Jeffrey Lieber ile Damon Lindelof’un da dokunuşlarıyla J.J. Abrams’ın farkını ortaya koyan kimliği, Lost’un tutmasındaki en büyük etkendi.

Etkileyici Senaryo

Uçağın düşmesi sonucu bir grup insanın adaya düşmesini ve adadan kurtulmaya çalışanların öyküsünün yanı sıra, aynı zamanda ortada hayatta kalma mücadelesi de söz konusu. Hayatta kalma mücadelesi de yiyecek ve barınağın yanı sıra, ortaya çıkacak olan yeni gizemli karakterlere de karşı bir hayatta kalma mücadelesi söz konusu. Her bölümde de ön plana çıkan karakter üzerine sahneler geçer ve hem ada sahneleri, hem de ada dışındaki sahneler kendisini gösterir.

Ansambl Oyuncu Kadrosu

“Ansambl oyuncu kadrosu” kavramı, oyuncuların eşit derecede önemli olduğu yapıyı ifade eder. Bir ya da iki başrol yoktur, birden fazla başrol vardır aslında ve bu konuda belki de en iyi dizilerden birisidir Lost. Her bölüm bir ya da birden fazla karakter ön plana çıkar, arka planda ön planda olan karaktere dair sahneler akar. Hatta bazen dizide sürekli görülen karakterler o bölümde hiç görünmeyebilir.

Çizilmiş Başarılı Karakterler

Dizide aksiyon ve maceranın yanı sıra, gizemli bir tarafı da vardır. Bu gizemli taraf, karakterler üzerinden başarılı bir şekilde verilir. Her bir karakterin ayrı bir gizemi de vardır; kimisi gizemli rakamlarla zengin olmuştur, kimisi dolandırıcıdır, kimisi eski bir askerdir, kimisi doktordur, kimisi yürüme engellidir, kimisi hamiledir, kimisi şarkıcıdır ama hepsinin gizemli bir tarafı vardır ve karakterleri tanımaya başladıkça her bir karakter ayrı şaşırtır. Senaryo nasıl düz giden bir senaryo değilse, karakterler de düz giden karakterler değildir.

Her Sezon Farklı Bir Konu

Dizide zaman sıçraması çok yapıldığı görülmez ama konunun değiştiği görülür, hatta her sezon farklı bir konuya geçildiği görülür. Birinci sezon biter, ikinci sezonda yeni karakterler dahil olmasıyla birlikte dizideki gizem kendisini daha net göstermeye başlar. İkinci sezonda bir kavram kendisini daha belirgin bir şekilde gösterir, “diğerleri” kavramı. İlk üç sezon boyunca belirgin bir ada hikayesi izlerken, üçüncü sezondan sonra tam da bilim kurgu havasına bürünen bir dizi ön plana çıkar. Dizinin ilk üç sezonu klasik ada hikayesi gibi görüntü verirken, son üç sezonunda o klasik ada hikayesinin dışına çıkmıştır ve gizem daha da artmıştır.

Birden Fazla Tür

Dizide odaklanan tek bir tür yoktur; macera ve aksiyon ağırlıklı başlayan dizi, gizem türüyle de kendisini göstermiştir. İçinde dram ve komediye dair ögeler de içeren dizi, aynı zamanda bilim kurgu türüyle de ön plana çıkmıştır. İçerisinde zamanda yolculuk, paralel evren gibi birçok tema işlenmiştir. Aynı zamanda dizinin fantastiğe kaçan bir boyutu da vardır ama o boyutu da boşluk bırakmadan aktarılmıştır.

Boşluk Bırakmayan Hikaye

Türler arası geçiş yapsa bile, farklı konular ve farklı karakterler işlense bile hikayede boşluk bırakılmamaya özen gösterilmiştir. Özenle seçilen karakterlerin hikayeleri aktarılmış, sonra gelen karakterlerde de boşluk bırakmadan aktarılmaya çalışılmıştır. Hatta hikayede geri planda olan bir karakter bile hikayede kendisini göstermiştir. Ön planda dönen hikayenin yanı sıra, arka planda dönen hikaye anlamında da başarılıdır ve bu iki ögenin bir araya gelmesiyle birlikte dizi ayrı bir başarı yakalamıştır.

Daha Fazla İçerik
Bir Breaking Bad Spin-Off’u: Better Call Saul